Djur i staden – mitt första hönshus

bild-719

Jag har på senare tid haft en hemlig längtan att ha höns i trädgården. Nu har jag kommit så långt att jag har ritat ett hönshus som är i bruk sedan december 2014. Men hönshuset tillhör ett nybyggt gruppboende i Lund som är ritat av mig i samarbete med Panorama arkitekter. Här får fler glädje av hönsen – de som bor och arbetar i gruppbostaden, grannskapet och förbipasserande. Hönsgården är delvis instängslad men hönsen och tuppen har även tillgång till ett snårigt trädparti invid ett huvudcykelstråk. Buskar är bra gömställen för höns och ger naturlig skugga. Det var därför viktigt att placera hönshuset i närheten av både buskage och gräsmatta. Att hönshuset skulle få dagsljus genom ett litet fönster var självklart.

Under mitt besök under påsken var jag så uppfylld av de vackra hönsen och den ståtliga tuppen att jag glömde ställa alla mina frågor till hönsskötaren som är en av de boende. Problem med sjukdomar? Rymning? Hur tidigt galer tuppen? Hur omfattande är skötseln? Blev huset så lättstädat som vi planerade? Jag fick i alla fall höra att boendet är självförsörjande på ägg och att hönsen är ett uppskattat inslag i stadsdelen. Det blir fler tillfällen att ställa frågor. Djur i staden är säkert omtyckta av många och det finns flera alternativ till katter och hundar. Besök gärna ett av mina favoritställen i Lund, Sankt Hansgården på Norra Fäladen, som har betande får i djurhagarna.

Och hur går det med drömmen om ett eget hönshus? Än så länge finns inga konkreta planer men jag ritar gärna hönshus åt andra lyckliga hönsägare.

Läs mer om höns för nybörjare här på Granngårdens blogg.

bild-718

bild-722
Norr är uppåt på ritningen. Ovan till vänster är gruppbostaden med tio enrumslägenheter. Till höger ser man hönshuset med en isolerad hönslucka längst ner och två fladdemusholkar vid takfoten

bild-720

bild-721

2 kommentarer
  1. Johan sa:

    Hej Kiran, vilket fint inlägg! Bra uppställt för den som vill få tips hur man organiserar sin hönsgård. Det tipsar jag gärna om! Se bland länkarna: http://grannliv.granngarden.se/?p=13566 Vänliga hälsningar, Johan redaktör för Grannliv

  2. kiran sa:

    Tack Johan!

    Grannlivs blogg är verkligen informativ!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: