Helsingfors revisited

bild-601
Det var dags för Helsingfors igen men den här gången var anledningen inte Passivhus Nordenkonferensen utan Helsingfors Marathon 2014. Som vanligt var jag bara spejare och påhejare. Provgick en mil av banan dagen före loppet och upptäckte nya vattennära och natursköna stadsdelar. Hälften av banans sträckning går längs vattnet men bjuder även på uppförsbackar.bild-602

bild-603
Flott målgång för löparna på Olympiastadion

bild-604bild-605
Finlandiahuset av Alvar Alto med genomritade interiörer (kakel- och marmorklädda tidlösa  väggar, läderklädda handledare, specialarmaturer, koppardetaljer osv)

bild-606
Mer sightseeing: Tempelplatsens kyrka finns runt hörnet på bergknallen och till höger syns entrén till det fantastiska moderna museet Kiasma ritat av Steven Hall. En jättefin utställning om Tove Jansson pågår till september i Ateneum

bild-609
Restaurant Day inföll på avresedagen. Under en dag kan vem som helst kan öppna en pop-up restaurang. Restaurangdagen startade på finskt initiativ 2011 här i Helsingfors och har spridits över världen sedan dess. Andra mattips är Johan Nyström på Kanalkajen 7 som serverar fika och supergoda raw-food kakor. Den nyrenoverade Gamla saluhallen ligger dessutom i närheten på Södra kajen

bild-607
Frisörsalong i konsekvent retrostil

bild-608
Finska Pelago Bycycles med Brooks lädersadlar för cykelentusiaster har butik i Helsingors

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: