Norrköping – en stad i min smak (1)

bild-507
En något oskarp flygbild med industrilandskapet som hänger på bottenvåningen i Arbetets museum. Längst uppe till vänster syns Värmekyrkan med sina karaktäristiska skorstenar och till höger om Värmekyrkan ligger Strykjärnet med Arbetets museum i sex våningar. De flesta byggnader i området uppfördes från mitten av 1800-talet till början av 1900-talet

Norrköping, som ligger på ungefär samma breddgrad som Göteborg, har hamnat på min topp-tio-lista över fantastiska kulturmiljöer och spännande städer. Det gamla industrilandskapet vid strömmen med dånande forsar är mäktigt och storslaget. Stadslandskapet, strömmen och spårvägstrafiken är några av Norrköpings absoluta plusvärden. På en eftermiddag hinner man t ex med Myrorna (Gamla Rådstugegatan 18), foajén i de Geerhallen, Arbetets museum på Laxholmen med utställningar och gott fika, Visualiseringscenter och incheckning på Cloud Hostel (det fräschaste vandrarhemmet som jag har bott på). Vill man träna på kvällen ligger SATS föredömligt centralt med trevlig personal.

bild-502
Motala ström med sitt forsande vatten och sina dammluckor. Strömmen bidrog till att utveckla textilindustrin i Sveriges Manchester

bild-503
Värmekyrkan – en gammal ångpannecentral som idag har eventlokaler och turistbyrån mm. Notera lågorna på skorstenarna

bild-506
Den omtalade Strykbrädan, en renoverad fabriksbyggnad för näringslivsutveckling

Fler foton kommer i nästa inlägg med glimtar från Arbetets museum, eftermiddagens höjdpunkt…

2 kommentarer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: