Testmålning med Eco Proffs Vägg

Bild-493

I helgen testströk jag den ena entréhallen med en ny ekologisk väggfärg som ska vara ett likvärdigt alternativ till Auro 321. Den nyfunna färgen kommer från Färgbygge och heter Eco Proffs Vägg. Färgen är lika behaglig att stryka på väggen som Auro 321. Men varför byta färg? Säljaren lovar att Ecoproffsfärgen ska vara lättare att rengöra eftersom den härdade färgen är hårdare. Den innehåller ingen apelsinolja som finns i Auro 321 vilket är en fördel för överkänsliga. Båda färgerna är diffusionsöppna, tycks ha lika bra täckförmåga och innehåller enbart förnybara ämnen. Av innehållsdeklarationen (eller egentligen säkerhetsdatabladet) framgår det att Eco Proffs är en kaseinbaserad väggfärg. Auro 321 är däremot en naturhartsfärg som innehåller olika oljor, kalcit och kaolin som bindemedel.

Men det är tveksamt om Eco Proffs passar att använda på nyuppförda lättbetongväggar eftersom lättbetong de första åren innehåller en hel del tillverkningsfukt som inte funkar med proteinämnen i färg. När vi byggde vårt hus fick jag rådet av en fuktexpert att undvika färger med proteiner som t ex äggoljetempera för att minska risken för mögel på fuktig lättbetong. Efter tre år är väggarna uttorkade och det bör vara okej att testa en kaseinfärg.

Eco Proffsfärgen är inlagd i husets loggbok. Jag utvecklar och förklarar nyttan med loggboken (som är ett krav i klassningssystemet Miljöbyggnad) i nästa inlägg…

Bild-492

PS Valet i helgens aroniabak föll på pajrecept 1. Den blev god och var relativt enkel att tillaga trots att det var en mördeg i botten. Mandelmassan på pajskalets botten var en smakhöjare och fungerade utmärkt tillsammans med aroniabärens lite sträva smak.

7 kommentarer
 1. Hoppas den nya färgen funkar bra för dig. I mitt planerade villabygge hade jag uteslutande tänkt att använda Auro Tvättbar Väggfärg Nr 324, som är relativt ny på marknaden. Vad tror du om Auro 324?

  • kiran sa:

   Så bra att Auro äntligen tagit fram ett alternativ med bättre avtorkningsegenskaper. Den kommer jag garanterat att testa när det är dags för ommålning av någon annan vägg. Entréhallens provyta ska vara kvar för framtida ”torktester av smutsiga fingrar”.

   Jag har bara snabbkollat det tekniska databladet för Auro nr 324. Ingredienserna verkar vara desamma som nr 321.

   Vilket underlag ska du måla på? Om det är på bredspacklade ytor så testa först en provyta som jag gjorde. Auro nr 321 funkar inte med alla spackeltyper. Det finns risk för att färgen småkrackeler på vissa spackelfabrikat.

   Om du inte är överkänslig mot citrusdoft är Auro nr 324 säkert ett bra val och särskilt om den är mer avtorkningsbar än nr 321. Men är den lika fin och matt som nr 321?

   Fler tips: Jag valde vitt i hela huset för att underlätta framtida bättringsmålning. Den vita nyansen är riktigt fin. Gulnar något med tiden men är fortfarande vitare än NCS S 0502-Y. Tänk på att färgen inte ska torka för snabbt för att undvika krackelering (med tanke på alla lampor som kan finnas på ett bygge).

   Jag tycker att Auros naturhartsfärg gör målningen till ett nöje.

   Kan man följa bygget av ditt hus på någon blogg? Återkom jättegärna med ett omdöme när du har målat!

   Hoppas att detta var till någon hjälp.

   /Kiran

   • joma2100 sa:

    Ytan på Auro 324 verkar vara matt. Jag hade tänkt måla den på Fermacell fibergipsskivor i kombination med Sadolin Eco Spackel (miljömärkt med Svanen).

    Jag håller i nuläget på att kolla upp möjligheten att starta eget företag. Hade tänkt att försöka bygga och sedan certifiera en villa enligt Miljöbyggnad och även som Passivhus.

    Det kan mycket väl bli en blogg, och om det blir en sådan lovar jag att säga till.

 2. Jenny sa:

  Hej! Hittade till denna blog då jag eftersöker erfarenheter av att måla med Färgbygges Eco proffs vägg. Hur blev det? 🙂 Är den lätt att torka av? Hälsningar Jenny

  • kiran sa:

   Hej Jenny!

   Jag kan inte ge något ordentligt utlåtande eftersom hallen inte har fått några märkbara fläckar än. Hittade bara en liten fläck som var lätt att torka av med en fuktig trasa med lite diskmedel.

   Nästa ommålningsprojekt blir en utsatt vägg vid sängen i dotterns rum. Men då tänker jag prova Auro nr 324 som en av läsarna tipsade om.

   Vad ska du måla på för underlag?

 3. hej, är denna länken aktuell fortfarande? tack för bra inlägg och fin blogg!
  Vi bygger ut vårt hus långsamt, det innebär att jag förra året köpte 40 liter Auro 324 avtorkningsbar färg brytning Champagne. Nu skulle jag komplettera och köpa 20 liter till… då säger dom att 324 har utgått…
  Har någon av er några tips vilken färg jag kan använda då?
  det är både på gips och på slätspont vi målar och tyvärr är det väggar som kommer att bli ganska ansatta så det behövs vara avtorkningsbart.
  dessutom så vill vi fortsätta måla nu, det gick åt mer färg än vi hade beräknat.
  vi bor på Värmdö i Stockholm, tacksam för hjälp.

  Bästa hälsningar,
  Pernilla

  • kiran sa:

   Kan de verkligen vara borttagen ur sortimentet? Har du ringt till Kivik 0414-720 16 och kollat? Jag är på resande fot och hinner inte skriva mer för stunden. Vet inte på rak arm någon färg med liknande färger. Om det inte är nya lättbetongväggar kan ett annat alternativ vara Eco Proffs Vägg https://kiransblogg.com/2013/11/05/testmalning-med-eco-proffs-vagg/ Ring och prata med tillverkaren.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: