Berlins senaste överraskning

Fortsättning på tidigare inlägg.

Bild-481

Tentaläsning i en vetenskapsteoretisk introduktionskurs, uppdragsspurt och bråkiga bihålor har påverkat aktiviteten på bloggen den senaste veckan. Nu har jag sakta börjat hämta mig igen och är superivrig att få dela med mig av det mest överraskande inslaget i Berlin under gåturen i september. Av en slump passerade jag genom Berlins senaste gröna urbana tillskott: Gleisdreieck Park, en nyanlagd aktivitetspark i Kreuzberg på ett nerlagt spårområde mellan Tempelhofer Ufer i norr och Yorckstrasse i söder. Området är sammanlagt 26 hektar. Den östra delen invigdes redan 2011 och den västra delen invigdes våren 2013.

Bild-482
Generösa ytor för picnic och ytkrävande bollspel 

Den urbana parken binder samman två stadsdelar, Kreuzberg och Schöneberg, som tidigare varit åtskilda av ett brett spårområde. Parken är riktigt trivsam trots närheten till trafik och tunnelbana ovan jord. De storslagna sammanhängande öppna ytorna är helt solexponerade utan höga hus som skuggar. Ytorna ger dessutom långa härliga utblickar i en annars tätbebyggd stad.

Jag var här en solig söndag och såg bara en del av den fantastiska parken som verkar vara ett populärt helgmål för berlinarna. Ser fram emot att återvända och upptäcka resten. Här ska bland annat finnas en rosenpark som sköts gemensamt av kvarterens invånare.

Bild-483
Piermanenta bord för pingis i parken

Bild-484
Inbjudande lekplatser utan avskämande täta buskage med sol till sena eftermiddagen. Lekplatserna ligger föredömligt strategiskt placerade längs huvudstråken. (Svårt att tänka sig att lekplatserna blir tillhåll för oönskade gäster)

Bild-485
Andra oväntade inslag: Ett bevakat järnvägsspår utan planskild korsning!

Bild-480
Fina lekplatser för de mindre barnen utan den tråkiga standardutrustningen. På marken ligger mjuk barkflis

Bild-479

1 kommentar
  1. Hej Kiran,

    Tycker du har en riktigt spännande och bra blogg, ser att du skriver en hel del om miljöanpassade bostäder. Kanske Sveriges första nära-noll-renoverade småhus skulle kunna vara intressant för dig?

    Just nu arbetar jag med projektet som heter renZERO. Vi renoverar ett enfamiljshus från 1945 och har som måsättning att ta det från 128 kwh/m2 till 25 kwh/m2.

    Projektet är helt unikt i Sverige. Du får gärna höra av dig till mig på ester.fardell@perspective.se om detta skulle vara intressant för din blogg.

    Mvh Ester Fardell

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: