Mångfunktionalitet och helgtips

Dagens inlägg har en koppling till förra inlägget även om det inte handlar om MediaCityUK. (Jag avvaktar med de sista inläggen om MedaCtiyUK tills jag har fått klassningsrapporten som Frank Mills har lovat att skicka). Jag nämnde Orkanenbiblioteket i Västra Hamnen som vänder sig till såväl lärarstudenter på Malmö högskola som allmänheten och de som arbetar i stadsdelen. I september tittade jag hastigt in i Örestad bibliotek som färdigställdes i juni 2012. Örestad bibliotek ska fungera på samma sätt som Orkanenbiblioteket. Det danska arkitektkontoret KHR har ritat byggnaden som inrymmer både skola (årskurs 0–9), fritids och 1 300 m2 bibliotek i två av totalt åtta våningar. Samma kontor har ritat Citytunnelstationen Triangeln i Malmö.

Visionen är att biblioteket ska fungera som en kulturell samlingsplats i stadsdelen. Ett nytänkande inslag i biblioteket är självbetjäningen på morgon och kväll när biblioteket är obemannat. Stadsdelen Örestad saknar flera av de kvaliteter som jag förknippar med en modern hållbar promenadvänlig blandstad. Men jag är glad för att det var en självklarhet att bygga ett mångfunktionellt bibliotek öppet för alla så gott som alltid.

I slutet på veckan återser jag biblioteket på en ny studieresa. Här kommer programmet för den som är intresserad av att tillbringa en eftermiddag/kväll i Byen på egen hand och vill ha en färdigkomponerad resa med målpunkter, färdsätt och hålltider.

Tid och aktivitet

14.41 – Avgång från Lunds centralstation med Öresundståg mot Köpenhamn.

15.20 – Ankomst till Örestad. Promenad 745 m till VM Husene för att se balkonglösningar mm (arkitekt Bjarke Ingels, 2005). På vägen passerar vi även Örestad bibliotek (arkitekt KHR, 2012).

ca 15.50 – Vidare 350 m till hållplats Bella Center och metro till hållplats Christianshavn. 322 m gångavstånd till Dansk Arkitektur Center, Strandgade 27 B: Utställning Show me your model.

17.00 – Avfärd tillbaka till hållplats Christianshavn och vidare med metro till Nörrebro
station. Fika/aperitif på saluhallarna, Torvehallerne på Fredriksborggade 21, ca 150 m från Nörrebro station.

ca 18.15 – Avfärd till Laundromat Café, Elmegade 15, 1 100 m gångväg. Vi tittar bara in och får en glimt av en originell tvättinrättning. Därefter vidare till restaurangen, ca 400 m.

18.45 – Middag på Nörrebro Bryghus, Ryesgade 3.

ca 21.00 – Hemfärd till Nörrebro station, ca 1 000 m gångväg. Metro till Kastrup och byte till Öresundståg eller Öresundståg direkt från Nörrebro.

Länktips:
Baeredyktige Byer (med exempel på hållbar stadsutveckling runt om i världen)


WM husene ritade av Bjarke Ingels (2005)


Torvehallerne i Nörrebro (2011)


Det finns många spektakulära byggnader att se i Örestad, t ex hotellskyskrapan Bella Sky Comwell Hotel ritat av 3XN (2011)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: